Katowice. Mieszkańcy zdecydowali, chcą nowego parku

Katowice. Mieszkańcy zdecydowali, chcą nowego parku

- Obszar w okolicach Wiertniczej i Leopolda to teren, który ma oferować przestrzeń do rekreacji oraz wypoczynku z elementami edukacyjno-dydaktycznymi. Dzięki budowie nowego parku zwiększy się obszar zieleni urządzonej, o bardzo dobrej dostępności. Przyjęty miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego przyczyni się dodatkowo do ochrony zbiornika wodnego, umożliwiając jednocześnie jego wykorzystanie w przyszłości, jako zbiornika retencyjnego – mówi

Przedstawiona koncepcja zakłada jak najmniejszą ingerencję w środowisko naturalne i występujące siedliska poprzez połączenie ukształtowanego już krajobrazu z nowo wprowadzonymi elementami zagospodarowania parku. Jego całkowita powierzchnia to 7 hektarów. Projektowane ścieżki poprowadzone będą po śladzie istniejących przedeptów i wykonane zostaną z materiałów przepuszczalnych. W planach jest także mała architektura wykonana z naturalnych elementów, jak kamień czy drewno. Koncepcja zakłada stworzenie punktu widokowego wykorzystującego naturalne ukształtowanie terenu, a także dostosowanego dla osób niepełnosprawnych.

Katowice. Mieszkańcy zdecydowali o budowie parku

O tym, jak powinien wyglądać park zadecydowali mieszkańcy w ramach konsultacji społecznych. Przeprowadzono je na przełomie kwietnia i maja ubiegłego roku. Większość wskazywała ten teren jako miejsce spacerów z rodziną, relaksu i aktywności fizycznych na świeżym powietrzu.

Mieszkańcy wskazywali, że w parku powinny się znaleźć: alejki parkowe (79,6 proc. wskazań) oraz elementy małej architektury, typu ławki, kosze na śmieci (70,5 proc.), a także oświetlenie (55,1, proc. wskazań).

- Wzdłuż głównych ciągów zostaną umieszczone strefy aktywności: plac zabaw, ścieżka sensoryczna, strefa aktywności ruchowej, „zielony labirynt", miejsca do grillowania z koszami na odpady ciepłe, a także drewniana wieża widokowa oraz pomosty. W planach jest także wybudowanie toalety bezobsługowej z trejażami z roślinnością pienną tak, aby obiekt był wkomponowany w otaczającą zieleń – mówi Mieczysław Wołosz, dyrektor

W nowym parku ma się pojawić plac zabaw, który wyposażany zostanie w dużą piaskownicę z wiatą, mini ściankę wspinaczkową, drewniany tor przeszkód i huśtawki. Znajdą się tam również elementy edukacyjne w formie ścieżki sensorycznej oraz tunel z wierzby. Cały plac zabaw ma mieć naturalne podłoże w formie kory. Jako oświetlenie parku planuje się wykorzystanie energooszczędnych lamp LEDowych z czujnikami ruchu.

Koszt całej inwestycji to około 7 mln złotych.

Koronawirus w Polsce. Adam Niedzielski mówi, co z weselami